U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg in de EU

14 November 2018 - door Hanne De Roo

Het rapport over ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg beschrijft de belangrijkste kenmerken van zorgstelsels die toegang mogelijk maken, analyseert de belangrijkste uitdagingen in ongelijkheden in toegang tot gezondheidszorg geïdentificeerd in de 35 Europese landen en hoe deze worden aangepakt, en bespreekt in het kort de indicatoren die beschikbaar zijn op nationaal en Europees niveau om de toegang tot gezondheidszorg te meten.

Ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg in de EU

Gezondheidszorgstelsels in Europa worden geconfronteerd met de uitdaging van de vergrijzende bevolking en de toenemende vraag, die ook kan voortvloeien uit niet-demografische factoren zoals de opkomst van nieuwe (vaak dure) behandelingen. In sommige Europese landen blijven kosten en wachttijden belangrijke obstakels voor toegang tot gezondheidszorg. Tegen de achtergrond van een stijgende vraag naar hulpmiddelen voor de gezondheidszorg en vaak onder druk staande overheidsbegrotingen, is het verzekeren van universele en tijdige toegang tot gezondheidszorg van hoge kwaliteit - terwijl ook de financiële duurzaamheid van zorgstelsels moet worden gewaarborgd - een uitdaging die meer inspanningen vereist om de efficiëntie en effectiviteit van zorgstelsels te verbeteren.

Het recht van iedereen op tijdige toegang tot betaalbare, preventieve en curatieve zorg voor goede kwaliteit is een van de belangrijkste beginselen van de Europese pijler van sociale rechten.

Lees het rapport over ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg.

Follow us