U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Stedelijke Innovatieve Acties: winnende steden 3e oproep bekend!

10 October 2018 - door Nand De Klerck

Er zal 92 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling worden gebruikt om innovatieve oplossingen te financieren voor stedelijke uitdagingen als luchtkwaliteit, klimaatverandering, huisvesting en banen en vaardigheden voor de lokale economie.

De Commissie start vandaag ook de vierde oproep tot het indienen van projecten in het kader van de Stedelijke Innovatieve Acties. Zoals aangekondigd in het Actieplan in het kader van de Europese Veiligheidsagenda is er nu 100 miljoen euro voor steden beschikbaar voor de financiering van innovatieve projecten om openbare ruimten te beschermen en minder kwetsbaar te maken. In het kader van de oproep zullen ook projecten worden gefinancierd op het gebied van digitalisering, milieu en inclusie.

Stedelijke Innovatieve Acties: winnende steden 3e oproep bekend!

De volgende 22 steden hebben na de derde oproep in het kader van de Stedelijke Innovatieve Acties financiële steun gekregen voor projecten op de volgende gebieden:

  • Aanpassing aan de klimaatverandering: Amsterdam (NL), Barcelona (ES), Greater Manchester Combined Authority (Verenigd Koninkrijk), Riba-roja de Túria (ES), Sevilla (ES) en Parijs (FR)
  • Luchtkwaliteit: Aix-Marseille Provence Metropole (FR), Breda (NL), Helsinki (FI), Ostrava (CZ) en Portici (IT)
  • Huisvesting: Stad Brussel (BE), Boedapest (HU), Gent (BE), Mataró (ES), métropole de Lyon (FR)
  • Banen en vaardigheden voor de lokale economie: Aveiro (PT), Cluj-Napoca (RO), Cuenca (ES), Eindhoven (NL), Vantaa (FI) en Ventspils (LV).

Enkele voorbeelden van winnende projecten: nieuwe oplossingen ter vermindering van het risico van peri-urbane brand (Riba-roja de Túria, Spanje), een nieuw systeem van energievoorziening op basis van elektrische voertuigen (Breda, Nederland), hittegolfbestendige schoolpleinen (Parijs, Frankrijk), energie-efficiënte sociale huisvesting (Boedapest, Hongarije) en innovatieve loopbaanbegeleiding (Ventspils, Letland). Alle winnende projecten zijn hier te vinden.

De vierde oproep wordt vandaag gestart en loopt tot en met januari 2019. De winnende steden zullen in de zomer van 2019 worden bekendgemaakt.

Achtergrond

In het kader van de Stedelijke Innovatieve Acties krijgen steden in de EU steun om innovatieve projecten te financieren. Voor de periode 2014-2020 is in het totaal 372 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar gesteld. Doel is concrete oplossingen voor algemene stedelijke problemen te ontwikkelen, te testen en te verspreiden.

In de volgende langetermijnbegroting van de EU zullen de Stedelijke Innovatieve Acties opgaan in het initiatief Stedelijk Europa, een nieuw instrument dat alle instrumenten voor stedelijke ontwikkeling bundelt tot één programma voor samenwerking tussen steden, innovatie en capaciteitsopbouw op alle thematische prioritaire gebieden van de Stedenagenda voor de EU (onder meer integratie van migranten, huisvesting, luchtkwaliteit, stedelijke armoede en energietransitie).

Dankzij het nieuwe rulebook worden combinaties tussen EU-fondsen eenvoudiger, bijvoorbeeld tussen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Fonds voor interne veiligheid om grootschalige plannen voor stedelijke ontwikkeling te ontwerpen met onder meer maatregelen ter beveiliging van openbare ruimten.

Meer informatie

Follow us