U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese Commissie dreigt ermee 4 btw quick fixes in te trekken

22 August 2018 - door Veronique Vennekens

Commissaris Pierre Moscovici is er niet mee opgezet dat Frankrijk en Italië een vijfde quick fix willen toevoegen aan zijn voorstel.

De Commissaris liet op 11 juli het ECON comité in het Europees Parlement per brief weten dat de Commissie het wetgevend voorstel om vier quick fixes in het leven te roepen, eventueel zou intrekken.

De brief komt er nadat enkele lidstaten (Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Ierland, Luxemburg en Letland) een vijfde btw uitzondering in het leven wilde roepen voor groepen van personen die hun diensten samen aanbieden en de kosten delen. Frankrijk en Italiëhadden tijdens de vorige meeting zelfs gezegd de oorspronkelijke vier quick fixes niet goed te keuren indien de vijfde regeling er niet aan werd toegevoegd.

De Commissie is hier echter niet mee opgezet omdat de nieuwe uitzondering niet gerelateerd is aan de essentie van het voorstelvan Moscovici. Hij is van mening dat zo’n regeling een schadelijk effect kan hebben op het goed functioneren van de interne markt en de vrijheid van vestiging. Het toevoegen van de vijfde quick fix ontneemt de Commissie van hun initiatiefrecht en dat deel van de wetgeving zou dan geen effectbeoordeling hebben ondergaan.

Indien de Raad toch de vijfde quick fix wil aannemen dan moet het Europees Parlement ook opnieuw geconsulteerd worden volgens de Commissie. Moscovici laat nog optekenen dat het niet de eerste keer is dat de lidstaten bij btw-maatregelen het voorstel van zijn oorspronkelijke natuur doen veranderen.

Op deze manier blijft het ‘tijdelijke’ btw-regime na 25 jaar nog steeds in stand.

Meer lezen?

Lees hier meer over de vier quick fixes

Europese Commissie dreigt ermee 4 btw quick fixes in te trekken
Follow us