U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > node >

Nieuwe Europese samenwerking in gezondheidszorg in de maak

07 September 2018 - door Kelly Digneffe

De Europese Commissie heeft een voorstel tot regelgeving opgesteld voor “Health Technology Assessement” (HTA). Dit voorstel gaat over een Europese evaluatie van gezondheidstechnologieën en moet beleidsvorming op vlak van gezondheidszorg vergemakkelijken. 
 

Nieuwe Europese samenwerking in gezondheidszorg in de maak

Wat houdt het in?

Op basis van onderzoek vergelijkt men de toegevoegde waarde van een bepaalde medische technologie ten opzichte van andere technologieën. Het voorstel neemt zowel nieuwe medicijnen als bepaalde medische apparatuur op en vormt de basis voor Europese samenwerking op vier domeinen: 

  • gezamenlijk klinisch overleg
  • gezamenlijk wetenschappelijk overleg
  • identificatie van opkomende medische technologieën
  • vrijwillige samenwerking op andere vlakken van HTA

Lidstaten blijven verantwoordelijk voor de evaluatie van niet-klinische aspecten van gezondheidstechnologie (zoals het economische, sociale, ethische, etc.) alsook voor prijzen en terugbetaling. 

Implementatie en volgende stappen

Lidstaten kunnen volgens het voorstel drie jaar wachten om  deel te nemen aan dit Europese initiatief, maar na zes jaar is deelname verplicht.

 

Het voorstel wordt breed gedragen door de verschillende stakeholders, enkel de sector van medische hulpmiddelen is iets meer sceptisch.

 

Het legislatieve proces zit nog in de beginfase. In de Raad wordt het voorstel behandeld door de werkgroep farmaceutische producten en medische hulpmiddelen, in het Parlement buigt het comité voor milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) zich er over. 

Follow us