U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Node >

De Ster van Europa

Lijnen Ster van Europa opnieuw open!

Dat het coronavirus even alles lam legde, hoeven we je niet meer te vertellen. Daarom stelde VLEVA de nominatie van dé Ster van Europa tijdelijk uit. Nu vliegen we er opnieuw in. De lijnen zijn weer open!

Tijd om die 'Vlaams-Europese' sterren te laten schitteren. Nomineer daarom snel jouw kandidaat, project of organisatie.

  • Nominatie
    De lijnen zijn opnieuw open sinds dinsdag 2 juni tot en met zondag 28 juni. Iedereen krijgt dus een bijkomende kans om zijn of haar ster te laten schitteren. Nomineren kan door dit formulier in te vullen.
  • Selectie
    Tijdens de zomermaanden buigt de jury zich dan over alle inzendingen. Op 14 september publiceren zij hun shortlist van 5 kandidaten. En dan start meteen ook de online stemming.

  • Stemming
    Stemmen op één van de vijf kandidaten kan vanaf maandag 14 september tot en met zondag 11 oktober. 

Nomineer nu jouw Ster van Europa!

Uitreiking

Dé Ster van Europa wordt gekroond tijdens het VLEVA-netwerkmoment eind oktober. Die datum volgt later nog. De winnaar ontvangt een mooie award én €500, als aanmoediging voor zijn/haar inzet voor het Vlaams-Europees project.

Vragen? 

Contacteer VLEVA-liaisonofficer Simon De Coster via simon.decoster@vleva.eu of 0478 31 04 26.

Volg alles op de voet via www.stervaneuropa.be en via @VLEVA #StervanEuropa op Twitter. Delen mag!

Wat is de Ster van Europa?

De 'Ster van Europa' is een jaarlijkse wedstrijd waarbij VLEVA, samen met zijn leden en partners, op zoek gaat naar een Vlaams project, persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Europees project. 

Welke verdienstelijke Vlaming liet het afgelopen jaar de Europese sterren schitteren? Welk Vlaams project, persoon of organisatie leverde een positieve bijdrage aan het Europese debat of tilde de Europese samenwerking in Vlaanderen naar een hoger niveau?

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan deelnemen. Academici, journalisten, televisiemakers, (vertegenwoordigers van) actiegroepen, middenveldorganisaties, ngo’s, ambtenaren, kunstenaars, een radio- of tv-programma,... iedereen maakt kans om de ‘Ster van Europa’ te worden. De enige uitzondering zijn actieve politici.

Je kan daarbij niet enkel jezelf, maar ook anderen nomineren als ‘Ster van Europa’. 

Wat win je? 

Naast heel wat promotie via onze communicatiekanalen ontvang je een mooie award, als teken van respect en inzet voor het Vlaams-Europees project. Bovendien krijg je een geldprijs van €500!

Waarom?

Er worden enorm veel knappe projecten en initiatieven met een Europese dimensie gerealiseerd in Vlaanderen. Toch krijgen zij niet altijd de aandacht en de steun die ze verdienen. VLEVA wil daarom via deze wedstrijd een persoon, project, onderneming of organisatie belonen voor zijn inzet en knap resultaat.

Editie 2019

Na de gebruikelijke juryselectie ging een online stemming open voor onze vijf genomineerden. Daarbij brachten maar liefst 3900 mensen hun stem uit. Ongeveer 38% (1472 stemmen) daarvan verkoos Pieter Van Landeghem tot winnaar van de Ster van Europa 2020.

De vier andere genomineerden waren: Youth for Climate, European Matinee: Every Vote Counts!, GO! Atheneum Zelzate, Prof. Steven Van Hecke (KU Leuven).

Editie 2018

Na een eerste juryselectie van meer dan 50 nominaties door 10 experten bleven nog 5 projecten over. De online stemming liep van 9 mei 2018 (Europadag) tot 23 mei 2018. 2.262 personen brachten hun stem uit. Hiervan stemden er 718 of 31,7% op het Stedelijk Lyceum Lamorinière

De 4 runners-up in 2018 waren: Jos Delbeke, Pop up Europa, European Parliament Ambassador School (EPAS) en European Youth Parliament Belgium (EYP). 

 De Ster van Europa in de pers!

Follow us