U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Node >

De Ster van Europa

Shortlist Ster van Europa 2020 bekend!

VLEVA is, samen met de Vlaamse provincies, VVSG en overige leden, opnieuw op zoek naar dé Ster van Europa: Welke verdienstelijke Vlaming liet het afgelopen jaar de Europese sterren schitteren? Welk Vlaams project, persoon of organisatie leverde een positieve bijdrage aan het Europese debat of tilde de Europese samenwerking in Vlaanderen op een hoger niveau? 

De jury heeft haar oordeel klaar. Uit alle inzendingen kozen zij een shortlist van 5 kanshebbers. Nu is het aan u! Uw stem bepaalt wie de Ster van Europa 2020 wordt. 

Stemmen op uw favoriete kandidaat kan via deze link. Dat kan tot zondagavond 18 oktober (22.00 u.)

Hieronder lijsten we de vijf kanshebbers nog even op (in willekeurige volgorde)

TUT4IND

TUT4IND (Training University Teachers for inclusion of people with intellectual disabilities) is een Erasmus+ project waarbij partners uit België, Italië, Portugal, Spanje en Servië samenwerken om de inclusie van personen met een verstandelijke beperking binnen het hoger onderwijs te bevorderen. Om dat te doen is het nodig om ook de docenten binnen het hoger onderwijs voldoende te trainen en ondersteunen. Binnen het TUT4IND project zal daarom een trainingsprogramma voor docenten worden ontwikkeld om curricula en onderwerpen zo goed mogelijk aan te passen aan de noden van studenten met een verstandelijke beperking. Hierbij creëren ze een virtueel leerplatform om internationale uitwisseling van goede praktijken zo veel mogelijk te bevorderen. Het ultieme doel betreft hierbij het vergroten van de autonomie, eigenwaarde en arbeidskansen van personen met een verstandelijke beperking en inclusie aldus tot een nog hoger niveau te tillen.

 

Prof. Dr. Herman Goossens

Prof. dr. Herman Goossens is een spilfiguur in de Europese strijd tegen het coronavirus. Als hoofd van het Laboratorium voor Medische Microbiologie aan de UAntwerpen trad hij in 2020 op de voorgrond als de coördinator van zowel PREPARE, het platform van de Europese Unie voor Europese paraatheid tegen opkomende epidemieën, als RECOVER, het nieuwe Europese project van topwetenschappers die op zoek gaan naar de beste aanpak om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 te voorkomen. Ook op het publieke toneel speelt hij een belangrijke rol door zowel wetenschappelijke informatie als de Europese samenwerking in de strijd tegen corona een gezicht te geven en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Als Belg die op Europees niveau en in het publieke debat een leidende rol speelt in de strijd tegen het coronavirus, verdient Prof. dr. Herman Goossens de titel ‘Ster van Europa’.

 

Minos

Minos is een politiek neutrale studentenorganisatie, actief in zowel Leuven als Gent. Minos heeft als ambitie het debat rond de Europese Unie en andere Europese thema's dichter bij de student te brengen. Zo willen ze bij de studenten interesse aanwakkeren voor het reilen en zeilen binnen het Europees raamwerk. Minos begint stilaan een vaste waarde te worden in het leven van studenten. Zo organiseren ze jaarlijks een Europees jaaroverzicht, ten voordele van vzw Bindkracht, dat op ludieke wijze wordt gebracht door Hendrik Vos en Rob Heirbaut. Daarnaast trachten ze evenementen te organiseren rond actuele thema's, zoals de discussie rond een Europees leger of rond de Brexit. Ook het debat schuwen ze niet, met debatten over het euroscepticisme in Europa, lobbying in de Europese Unie en rond de Europese verkiezingen. Ook tijdens de corona-quarantaine staakten ze hun pogingen tot het betrekken van de student in het Europese verhaal niet.
 

Miniemeninstituut Leuven

Het Miniemeninstituut in Leuven is een TSO-BSO-school met ca. 400 leerlingen, vaak ook uit kansengroepen. Internationalisering vormt al een jaar of 10 het kloppend hart van de school maar sinds 2017 zet de school zich actief in om jongeren overal in Europa stage te laten lopen, aan grensoverstijgend projectwerk te doen en/of aan een individuele leerlingenmobiliteit in een van de partnerscholen deel te nemen. De inzet van tientallen leerkrachten om naar bijkomende financiering te zoeken en het netwerk aan stageplaatsen en partnerscholen (en gastgezinnen) uit te breiden, is een huzarenstukje bovenop de normale lesopdrachten. De trekkers van de internationalisering delen ook hun expertise in alternatieve evaluatie- en hybride leervormen als e-learning in combinatie met buitenlands projectwerk en stages. 

 

Ben Bruyndonckx (Erasmus Duaal)

Ben Bruyndonckx is de drijvende kracht achter het ErasDu (Erasmus Duaal) project. Via het project haalt hij heel wat jongeren uit hun comfortzone, en geeft hen de mogelijkheid een stage van twee weken te lopen in een ander Europees land. De doelgroep van het project zijn de Vlaamse Duaal Lerenden – ook in BUSO, inclusief de Leerlingen in Leren en Werken. Tot nog toe hebben al bijna 100 leerlingen via dit initiatief stage gelopen in het buitenland, en in het voorjaar van 2020 kunnen opnieuw minstens 65 leerlingen deelnemen. Hij helpt veel studenten en is een stuwende kracht voor ieder z’n Erasmus avontuur!

 

Stemmen

Stem nu op uw favoriete kandidaat via deze link

 

Uitreiking

Dé Ster van Europa wordt dit jaar, door omstandigheden, digitaal uitgereikt. De winnaar ontvangt een mooie award én €500, als aanmoediging voor zijn/haar inzet voor het Vlaams-Europees project.

Vragen? 

Contacteer VLEVA-liaisonofficer Simon De Coster via simon.decoster@vleva.eu of 0478 31 04 26.

Volg alles op de voet via www.stervaneuropa.be en via @VLEVA #StervanEuropa op Twitter. Delen mag!

Wat is de Ster van Europa?

De 'Ster van Europa' is een jaarlijkse wedstrijd waarbij VLEVA, samen met zijn leden en partners, op zoek gaat naar een Vlaams project, persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Europees project. 

Welke verdienstelijke Vlaming liet het afgelopen jaar de Europese sterren schitteren? Welk Vlaams project, persoon of organisatie leverde een positieve bijdrage aan het Europese debat of tilde de Europese samenwerking in Vlaanderen naar een hoger niveau?

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan deelnemen. Academici, journalisten, televisiemakers, (vertegenwoordigers van) actiegroepen, middenveldorganisaties, ngo’s, ambtenaren, kunstenaars, een radio- of tv-programma,... iedereen maakt kans om de ‘Ster van Europa’ te worden. De enige uitzondering zijn actieve politici.

Je kan daarbij niet enkel jezelf, maar ook anderen nomineren als ‘Ster van Europa’. 

Wat win je? 

Naast heel wat promotie via onze communicatiekanalen ontvang je een mooie award, als teken van respect en inzet voor het Vlaams-Europees project. Bovendien krijg je een geldprijs van €500!

Waarom?

Er worden enorm veel knappe projecten en initiatieven met een Europese dimensie gerealiseerd in Vlaanderen. Toch krijgen zij niet altijd de aandacht en de steun die ze verdienen. VLEVA wil daarom via deze wedstrijd een persoon, project, onderneming of organisatie belonen voor zijn inzet en knap resultaat.

Editie 2019

Na de gebruikelijke juryselectie ging een online stemming open voor onze vijf genomineerden. Daarbij brachten maar liefst 3900 mensen hun stem uit. Ongeveer 38% (1472 stemmen) daarvan verkoos Pieter Van Landeghem tot winnaar van de Ster van Europa 2020.

De vier andere genomineerden waren: Youth for Climate, European Matinee: Every Vote Counts!, GO! Atheneum Zelzate, Prof. Steven Van Hecke (KU Leuven).

Editie 2018

Na een eerste juryselectie van meer dan 50 nominaties door 10 experten bleven nog 5 projecten over. De online stemming liep van 9 mei 2018 (Europadag) tot 23 mei 2018. 2.262 personen brachten hun stem uit. Hiervan stemden er 718 of 31,7% op het Stedelijk Lyceum Lamorinière

De 4 runners-up in 2018 waren: Jos Delbeke, Pop up Europa, European Parliament Ambassador School (EPAS) en European Youth Parliament Belgium (EYP). 

 De Ster van Europa in de pers!

Follow us