Home > Node >

De Ster van Europa

De jury maakte haar top 5 bekend. Wie verdient volgens jou de Ster van Europa?
STEM NU op jouw favoriet.

De 5 genomineerden (in willekeurige volgorde) zijn:

 • GO! Atheneum Zelzate
  Deze school zet alle middelen in om de leerlingen én de leerkrachten weg te halen van de kerktoren. En om hen bewust te maken van het Europese burgerschap, via stage, uitwisseling of jobshadowing. Elk schooljaar zetten ze tal van projecten op die de internationalisering aanwakkeren.
  Meer over GO! Atheneum Zelzate.
   
 • Prof. Steven Van Hecke, KU Leuven
  Prof. Steven Van Hecke is hoofddocent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven. Hij ademt Europa. Van Hecke zet zich dagelijks in voor het Europese project, zowel in de aula als erbuiten (pers, debatten, activiteiten).
  Meer over Prof. Steven Van Hecke.
   
 • European Matinee: every vote counts - GO! Atheneum Emanuel Hiel
  De leerlingen van het zesde jaar Onthaal en PR werkten een jaar lang rond de Europese verkiezingen. Ze namen een online enquête af bij ongeveer 1000 first-time-voters uit de EU. Hun doel: de beleidsmakers beter informeren over de beweegredenen om al dan niet te stemmen.
  Meer over de European Matinee.
   
 • Pieter Van Landeghem, leraar - coördinator Technisch Instituut St. Vincentius
  Pieter Van Landeghem, leraar logistics, is de stuwende kracht achter de internationaliseringsprojecten van het Technisch Instituut Sint-Vincentius. Hij zet zich 100% in om van de leerlingen Europese burgers te maken, o.a. via buitenlandse stages. Dat doet hij niet enkel voor zijn eigen studenten, maar voor alle leerlingen uit de TSO- en BSO-opleidingen. Een sterke troef wanneer zij de arbeidsmarkt opstappen.
  Meer over Pieter Van Landeghem.
   
 • Youth for Climate
  Een apolitieke actiegroep die strijdt voor het klimaat. Dat doen ze in Vlaanderen, maar samen met jongeren uit heel Europa. Ze scherpen het Europese klimaatdebat aan en schopten het zelfs tot in de Europese Commissie voor een ontmoeting met voorzitter Juncker.
  Meer over Youth for Climate.

STEM HIER OP JOUW FAVORIET.

Ook benieuwd wie de Ster van Europa wordt?

Op deze pagina vind je steeds het laatste nieuws, en ook via @VLEVA #StervanEuropa op Twitter kan je alles volgen. Delen mag! 

Stemmen kan tot en met zondag 28 april 2019 (23.59 u.). De uitreiking vindt plaats op donderdag 9 mei 2019 tijdens het jaarlijkse VLEVA-netwerkevent.

Vragen? 

Contacteer VLEVA-liaisonofficer Simon De Wachter via simon.dewachter@vleva.eu of 0479 04 95 87.
 

Wat is de Ster van Europa?

De 'Ster van Europa' is een jaarlijkse wedstrijd waarbij VLEVA, samen met zijn leden en partners, op zoek gaat naar een Vlaams project, persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Europees project. 

Welke verdienstelijke Vlaming liet het afgelopen jaar de Europese sterren schitteren? Welk Vlaams project, persoon of organisatie leverde een positieve bijdrage aan het Europese debat of tilde de Europese samenwerking in Vlaanderen naar een hoger niveau?

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan deelnemen. Academici, journalisten, televisiemakers, (vertegenwoordigers van) actiegroepen, middenveldorganisaties, ngo’s, ambtenaren, kunstenaars, een radio- of tv-programma,... iedereen maakt kans om de ‘Ster van Europa’ te worden. De enige uitzondering zijn actieve politici.

Je kan daarbij niet enkel jezelf, maar ook anderen nomineren als ‘Ster van Europa’. 

Wat win je? 

Naast heel wat promotie via onze communicatiekanalen ontvang je een mooie award, als teken van respect en inzet voor het Vlaams-Europees project. 

Waarom?

Er worden enorm veel knappe projecten en initiatieven met een Europese dimensie gerealiseerd in Vlaanderen. Toch krijgen zij niet altijd de aandacht en de steun die ze verdienen. VLEVA wil daarom via deze wedstrijd een persoon, project, onderneming of organisatie belonen voor zijn inzet en knap resultaat.

Editie 2018

Na een eerste juryselectie van meer dan 50 nominaties door 10 experten bleven nog 5 projecten over. De online stemming liep van 9 mei 2018 (Europadag) tot 23 mei 2018. 2.262 personen brachten hun stem uit. Hiervan stemden er 718 of 31,7% op het Stedelijk Lyceum Lamorinière

De 4 runners-up in 2018 waren: Jos Delbeke, Pop up Europa, European Parliament Ambassador School (EPAS) en European Youth Parliament Belgium (EYP). 

 De Ster van Europa in de pers!

Follow us