U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Jouw stem in Europa: Herziening Richtlijn Betalingsachterstand

13 January 2023 - door Liese Dewilde

De hele Europese economie wordt negatief beïnvloed door betalingsachterstanden. Betalingsachterstanden veroorzaken administratieve en financiële lasten, die vooral acuut zijn wanneer bedrijven en klanten zich in verschillende EU-landen bevinden. Grensoverschrijdende handel wordt onvermijdelijk beïnvloed

Om Europese bedrijven, met name kmo's, tegen betalingsachterstanden te beschermen, heeft de EU in februari 2011 Richtlijn 2011/7/EU betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties vastgesteld. Meer info over de regels kan je hier vinden.

Jouw stem in Europa: Herziening Richtlijn Betalingsachterstand

Het Platform Fit for Future onderzocht recent de regels uit 2011 om te evalueren in welke mate die nog ‘fit for future’ zijn. Dat Platform constateerde onder andere: dubbelzijdige bepalingen, een ongelijk speelveld, een gebrek aan toezicht, problematisch bewijslast bij de schuldeiser, dure en langdurige juridische stappen. Je leest hier meer over de REFIT-bevindingen.

De bestaande richtlijn betalingsachterstand is dus aan herziening toe.

In haar Werkprogramma van 2023 kondigde de Europese Commissie de herziening aan. Het Commissievoorstel hiervoor staat gepland in het derde kwartaal van 2023.

In de voorbereiding daarop lanceert de Commissie een ‘call for evidence’/verzoek om input. Je kan je input hier kwijt tot 17 maart 2023. Er volgt nog een openbare raadpleging in het eerste kwartaal van 2023.

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us