U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Steden als proeftuin voor klimaatneutraliteit: 32 miljoen euro steun voor EU-stedenmissie

05 September 2022 - door Kaatje Gevaert

Op 5 september 2022 lanceerde NetZeroCities een oproep (deadline 4 november 2022) voor ‘pilot cities’. 

  • Steden kunnen via deze oproep een aanvraag indienen om innovatieve benaderingen te testen en implementeren om in een periode van twee jaar koolstof te reduceren. 
  • De oproep kadert binnen de EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden. 
  • Alle informatie over deze oproep vind je op de website van NetZeroCities
Steden als proeftuin voor klimaatneutraliteit: 32 miljoen euro steun voor EU-stedenmissie

 

NetZeroCities is een baanbrekend programma dat nieuwe benaderingen test om de doelstellingen voor klimaatneutraliteit te bereiken in Europese steden. Het Pilot Cities Programme maakt deel uit van de  "EU-stedenmissie (de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden), waarbij 32 miljoen euro wordt uitgetrokken voor subsidies en praktische ondersteuning van steden.

Over de oproep 

De oproep met deadline 4 november nodigt steden uit die zich willen inzetten voor de doelstellingen van de EU-stedenmissie. Het Pilot Cities Programme helpt in kader van deze oproep steden bij het uittesten van lokale acties voor klimaattransitie. Geselecteerde steden krijgen subsidies gefinancierd in het kader van Horizon 2020. De geselecteerde steden zullen de steun ontvangen in de vorm van bedragen van 0,5 miljoen euro, 1 miljoen euro of 1,5 miljoen euro om Onderzoek & Innovatie en systemische oplossingen te implementeren en op te schalen. Het NetZeroCities-consortium en het speciale online platform levert ook expertise en ondersteunende diensten aan de geselecteerde proefsteden en helpt hen bij het volgen van een inclusieve, systeembrede benadering van klimaatneutraliteit. 

De pilootprojecten van de steden zullen divers zijn en bestaan uit sociale, culturele, technologische, nature based, regelgevende en financiële innovaties, alsook uit nieuwe benaderingen van het bedrijfsleven en het bestuur. 

Meer informatie over subsidiabiliteit is te vinden in de praktische gids van deze oproep. 

Achtergrondinformatie

NetZeroCities is een projectconsortium bestaande uit 33 partners uit 27 Europese landen, dat momenteel het EU Cities Mission-platform beheert. Het project ondersteunt de 112 Europese steden die bekend staan als de "Mission Cities" bij het drastisch verminderen van hun broeikasgasemissies om klimaatneutraliteit te bereiken. De EU Cities ondersteunt de European Green Deal bij het bouwen aan een koolstofarme, klimaatbestendige toekomst door middel van onderzoek en innovatie. 

NetZeroCities (NZC) maakt deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 ter ondersteuning van de Green Deal van de Europese Unie. Het ondersteunt Europa n zijn ambitie om vóór 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Het is de bedoeling dat steden hierbij het voortouw nemen, sneller koolstofvrij worden en ervoor zorgen dat onze decarbonisatie-inspanningen billijk zijn en bijdragen tot het welzijn van de Europese gemeenschappen. 

De website van NetZero Cities is de online thuisbasis voor NetZeroCities, het project ter ondersteuning van de EU-missie "100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030", Deze website dient ook om alle Europese steden te helpen de link te leggen naar de steun en oplossingen die zij nodig zullen hebben.

 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

DOSSIER
Geen dossiers gevonden
Follow us