Project in de kijker: Blikopener
Heel wat KMO’s en social profit organisaties zoeken kennis of ondersteuning voor innovatie en/of missen soms kansen om te innoveren. Tot voor kort was het echter niet duidelijk welke kennis en expertise de hogescholen voorhanden hadden, noch hoe kmo’s en social profit organisaties met hen zouden kunnen samenwerken. Als antwoord op deze problematiek werd het kennisdiffusie-instrument Blikopener ontwikkeld.
- Tussen 2019 en 2021 werden meer dan 8.000 ondernemingen en organisaties bereikt.
- Best practice in de EU Valorisation Week.
- Bekijk hier illustraties van elke hogeschool.
Doelstelling en doelgroep
Via het Blikopener instrument, dat dankzij de financiële steun van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren gelanceerd werd in 2019, ontsluiten de hogescholen hun innovatieve praktijkgerichte kennis aan bedrijven, social profit organisaties, steden en gemeenten en organisaties van het leerplichtonderwijs. Hogescholen willen vanuit hun expertise deze werkveldpartners stimuleren in het nemen van innovatieve initiatieven en hen ondersteunen bij vragen hieromtrent.
De resultaten
Tussen medio 2019 en medio 2021 werden meer dan 8.000 ondernemingen en organisaties bereikt. Zij hebben allen innovatieve praktijkgerichte kennis verworven of werden doorverwezen naar een partner van het VLAIO-netwerk. De nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat de volgende stappen in het innovatieproces gezet konden worden.
In deze publicatie vind je ter illustratie van elke hogeschool een voorbeeld, waarin de vraag van de werkveldpartner, de samenwerking, de activiteiten en de impact beschreven zijn.
EU Valorisation Week
De verantwoordelijken van de EU Valorisation Week hebben dit project in de kijker gezet omdat Blikopener zich richt naar een specifieke doelgroep, nl. kleine ondernemingen en organisaties. De Vlaamse Hogescholenraad is dan ook trots dat dit project uitgekozen werd om gepubliceerd te worden op de website van de EU Valorisation Week 2022. Hiermee wordt informatie over de doelstellingen van Blikopener en de respectievelijke aanpak gedeeld over heel Europa.
Wens je graag meer informatie over dit project? Neem hier dan een kijkje.