U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Interreg Europe lanceert eerste projectoproep

30 March 2022 - door Kaatje Gevaert

Wil je bijdragen aan regionale ontwikkeling door jouw eigen beleidsinstrumenten te verbeteren? Als je samenwerkt binnen de Europese Unie (EU), met Noorwegen of met Zwitserland, dan is het programma Interreg Europe misschien iets voor jou .

 • Interreg Europe ondersteunt interregionale samenwerking door heel Europa.
 • Het gaat om alle 27 lidstaten van de Europese Unie met Zwitserland en Noorwegen.
 • Een eerste projectoproep gaat open op 5 april 2022
Interreg Europe lanceert eerste projectoproep

Wat is het?

Interreg Europe cofinanciert projecten en platforms voor regionale of lokale overheden en andere partners. Hierop wisselen ze praktijkvoorbeelden en ideeën uit om hun beleidsinstrument(en) te verbeteren.

Het programma kent voor 2021-2027 één overkoepelend thema: een beter, op samenwerking gebaseerd bestuur ("better cooperation governance"). Samenwerkingsprojecten mogen op alle thema’s uit de EFRO-verordening (European Regional Development Fund - Regionaal beleid - Europese Commissie). Budgettair ligt de focus op 3 thema’s:

 1. Een concurrender en slimmer Europa;
 2. Een groener en veerkrachtiger Europa;
 3. Een socialer en inclusiever Europa.

De Engelse teksten, maar ook andere documenten die in de voorbereiding van het programma een rol spelen (zoals de territoriale analyse en de uitgevoerde stakeholdersanalyse), vind je op de programmawebsite Interreg Europe

Doelgroepen

Interreg Europe ondersteunt interregionale samenwerking door heel Europa. Het gaat om alle 27 lidstaten van de Europese Unie, plus Zwitserland en Noorwegen.

Interreg Europe richt zich primair op beleidsmakers, maar ook andere partijen zijn welkom:

 • regionale overheden (provincie, gemeente, waterschap)
 • kennisinstellingen (universiteiten, hogescholen)
 • private partijen zonder winstoogmerk
 • ontwikkelingsmaatschappijen
 • non-profitinstellingen

Budget

Het budget van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor Interreg Europe 2021-2027 is € 379 miljoen, inclusief kosten voor het beheer en de uitvoering van het programma.

Projecten binnen dit programma krijgen maximaal 75% cofinanciering. Partners uit Noorwegen en Zwitserland hebben eigen nationale regels. Van de genoemde € 379 mln. is € 17 mln. bestemd voor activiteiten georganiseerd door de kennisplatforms.

Lancering eerste projectoproep en events

De 1e call van het programma gaat op 5 april 2022 open en sluit op 31 mei. De call wordt geïntroduceerd tijdens het online event Europe, Let’s Cooperate, ook op 5 april.

Daarnaast kan je op 14 april de nationale infodag over Interreg Europe volgen. Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) slaat de handen in elkaar met de collega's van Wallonie-Bruxelles International (WBI), Brussels International en het Interreg Europe secretariaat voor deze online infosessie die specifiek focust op potentiële promotoren uit België.

Contact

Heb je een vraag over Interreg Europe? Dan kan je contact opnemen met Philippe Rousseau philippe.rousseau@vlaio.be  het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), het Vlaams contactpunt voor dit programma

Meer weten?

De voorwaarden waaraan een project moet voldoen, noemen we de Terms of Reference. Je vindt deze en andere relevante informatie op de website van het programma Interreg Europe 

 

 


 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

DOSSIER
Geen dossiers gevonden
Follow us