U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home >

De Ster van Europa

Pieter Van Landeghem wint Ster van Europa 2019

Pieter Van Landeghem, leraar logistiek in het Technisch Instituut St. Vincentius van Torhout, wint dit jaar de Ster van Europa. Pieter is de stuwende kracht achter de internationaliseringsprojecten van de school. Met zijn werk tilt hij de Europese samenwerking naar een hoger niveau. En dat verdient volgens VLEVA een ster 🌟.

Volgens de wedstrijdjury is Pieter Van Landeghem “een leerkracht die verder gaat dan zijn normale taakomschrijving. Hij enthousiasmeert collega’s en leerlingen om met een open blik over de landsgrenzen te kijken. Een onvergetelijke ervaring die hen sterker maakt op de arbeidsmarkt.” En daar waren ook de stemmers het mee eens: 1472 van de 3900 stemmen gingen naar Pieter. “Een prachtige beloning voor mijn harde werk”, zo zegt hij zelf.

Lees hier meer over Pieter Van Landeghem. 

De 4 andere genomineerden (in willekeurige volgorde) zijn:

 • GO! Atheneum Zelzate
  Deze school zet alle middelen in om de leerlingen én de leerkrachten weg te halen van de kerktoren. En om hen bewust te maken van het Europese burgerschap, via stage, uitwisseling of jobshadowing. Elk schooljaar zetten ze tal van projecten op die de internationalisering aanwakkeren.
  Meer over GO! Atheneum Zelzate.
   
 • Prof. Steven Van Hecke, KU Leuven
  Prof. Steven Van Hecke is hoofddocent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven. Hij ademt Europa. Van Hecke zet zich dagelijks in voor het Europese project, zowel in de aula als erbuiten (pers, debatten, activiteiten).
  Meer over Prof. Steven Van Hecke.
   
 • European Matinee: every vote counts - GO! Atheneum Emanuel Hiel
  De leerlingen van het zesde jaar Onthaal en PR werkten een jaar lang rond de Europese verkiezingen. Ze namen een online enquête af bij ongeveer 1000 first-time-voters uit de EU. Hun doel: de beleidsmakers beter informeren over de beweegredenen om al dan niet te stemmen.
  Meer over de European Matinee.
   
 • Youth for Climate
  Een apolitieke actiegroep die strijdt voor het klimaat. Dat doen ze in Vlaanderen, maar samen met jongeren uit heel Europa. Ze scherpen het Europese klimaatdebat aan en schopten het zelfs tot in de Europese Commissie voor een ontmoeting met voorzitter Juncker.
  Meer over Youth for Climate.

Vragen? 

Contacteer VLEVA-liaisonofficer Simon De Wachter via simon.dewachter@vleva.eu of 0479 04 95 87.
 

Wat is de Ster van Europa?

De 'Ster van Europa' is een jaarlijkse wedstrijd waarbij VLEVA, samen met zijn leden en partners, op zoek gaat naar een Vlaams project, persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Europees project. 

Welke verdienstelijke Vlaming liet het afgelopen jaar de Europese sterren schitteren? Welk Vlaams project, persoon of organisatie leverde een positieve bijdrage aan het Europese debat of tilde de Europese samenwerking in Vlaanderen naar een hoger niveau?

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan deelnemen. Academici, journalisten, televisiemakers, (vertegenwoordigers van) actiegroepen, middenveldorganisaties, ngo’s, ambtenaren, kunstenaars, een radio- of tv-programma,... iedereen maakt kans om de ‘Ster van Europa’ te worden. De enige uitzondering zijn actieve politici.

Je kan daarbij niet enkel jezelf, maar ook anderen nomineren als ‘Ster van Europa’. 

Wat win je? 

Naast heel wat promotie via onze communicatiekanalen ontvang je een mooie award, als teken van respect en inzet voor het Vlaams-Europees project. 

Waarom?

Er worden enorm veel knappe projecten en initiatieven met een Europese dimensie gerealiseerd in Vlaanderen. Toch krijgen zij niet altijd de aandacht en de steun die ze verdienen. VLEVA wil daarom via deze wedstrijd een persoon, project, onderneming of organisatie belonen voor zijn inzet en knap resultaat.

Editie 2018

Na een eerste juryselectie van meer dan 50 nominaties door 10 experten bleven nog 5 projecten over. De online stemming liep van 9 mei 2018 (Europadag) tot 23 mei 2018. 2.262 personen brachten hun stem uit. Hiervan stemden er 718 of 31,7% op het Stedelijk Lyceum Lamorinière

De 4 runners-up in 2018 waren: Jos Delbeke, Pop up Europa, European Parliament Ambassador School (EPAS) en European Youth Parliament Belgium (EYP). 

 De Ster van Europa in de pers!

Maak een account aan

Volg ons