U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home >

De Ster van Europa

Studentenvereniging Minos wint dé Ster van Europa 2020

Studentenvereniging Minos wint de Ster van Europa ? 2020. Een prijs die de organisatie op het lijf geschreven is: Want, een bijdrage leveren aan het Europese debat is precies waar hun werking rond draait.

Studentenvereniging Minos wint de Ster van Europa ? 2020. Minos, actief in Gent en Leuven, is een politiek neutrale studentenorganisatie die het debat rond de EU en andere Europese thema’s dichter bij de student probeert te brengen.

Voor Karel Brackeniers, praeses bij Minos Leuven, is de ‘Ster van Europa’ een mooie erkenning voor het harde werk van alle leden. Deze prijs is de vereniging bovendien op het lijf geschreven. Want, een bijdrage leveren aan het Europese debat is precies waar hun werking rond draait. Het prijzengeld (500 euro) zal dan ook volledig naar de werking van Minos gaan.

Minos organiseert lezingen, debatten en gespreksavonden over de plaats van haar leden én hun rol in Europa en de EU. “We zijn tenslotte allemaal kinderen van Europa. Maar wat betekent dat? Wat doen we daarmee? En wat kunnen we doen aan die onverschilligheid die we vaak opmerken ten aanzien van het Europese niveau?”, aldus Karel. 

Volgens de wedstrijdjury geeft Minos een andere kijk op Europa door studenten aan te spreken en te informeren. En er mag - of beter er moet - gediscussieerd worden, want het ledenbestand van Minos is erg gevarieerd. “Het is belangrijk om een zo groot mogelijke diversiteit aan opvattingen en studierichtingen bijeen te brengen.”, zegt de praeses.

De 4 andere genomineerden van deze editie:

 

Ook in 2021 komt de wedstrijd terug. Houd dus zeker deze webpagina in de gaten. Of volg #StervanEuropa op onze sociale mediakanalen.

Wat is de Ster van Europa?

De 'Ster van Europa' is een jaarlijkse wedstrijd waarbij VLEVA, samen met zijn leden en partners, op zoek gaat naar een Vlaams project, persoon of organisatie die een opmerkelijke bijdrage leverde aan het Europees project. 

Welke verdienstelijke Vlaming liet het afgelopen jaar de Europese sterren schitteren? Welk Vlaams project, persoon of organisatie leverde een positieve bijdrage aan het Europese debat of tilde de Europese samenwerking in Vlaanderen naar een hoger niveau?

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan deelnemen. Academici, journalisten, televisiemakers, (vertegenwoordigers van) actiegroepen, middenveldorganisaties, ngo’s, ambtenaren, kunstenaars, een radio- of tv-programma,... iedereen maakt kans om de ‘Ster van Europa’ te worden. De enige uitzondering zijn actieve politici.

Je kan daarbij niet enkel jezelf, maar ook anderen nomineren als ‘Ster van Europa’. 

Wat win je? 

Naast heel wat promotie via onze communicatiekanalen ontvang je een mooie award, als teken van respect en inzet voor het Vlaams-Europees project. Bovendien krijg je een geldprijs van €500!

Waarom?

Er worden enorm veel knappe projecten en initiatieven met een Europese dimensie gerealiseerd in Vlaanderen. Toch krijgen zij niet altijd de aandacht en de steun die ze verdienen. VLEVA wil daarom via deze wedstrijd een persoon, project, onderneming of organisatie belonen voor zijn inzet en knap resultaat.

Editie 2019

Na de gebruikelijke juryselectie ging een online stemming open voor onze vijf genomineerden. Daarbij brachten maar liefst 3900 mensen hun stem uit. Ongeveer 38% (1472 stemmen) daarvan verkoos Pieter Van Landeghem tot winnaar van de Ster van Europa 2020.

De vier andere genomineerden waren: Youth for Climate, European Matinee: Every Vote Counts!, GO! Atheneum Zelzate, Prof. Steven Van Hecke (KU Leuven).

Editie 2018

Na een eerste juryselectie van meer dan 50 nominaties door 10 experten bleven nog 5 projecten over. De online stemming liep van 9 mei 2018 (Europadag) tot 23 mei 2018. 2.262 personen brachten hun stem uit. Hiervan stemden er 718 of 31,7% op het Stedelijk Lyceum Lamorinière

De 4 runners-up in 2018 waren: Jos Delbeke, Pop up Europa, European Parliament Ambassador School (EPAS) en European Youth Parliament Belgium (EYP). 

 De Ster van Europa in de pers!

Maak een account aan

Volg ons