18 februari 2025
De Europese zeeën en kusten hebben een groot potentieel om innovatie en technologische ontwikkeling te stimuleren. De blauwe economie van de EU is klaar voor groei in de komende jaren, gedreven door de overgang naar een duurzame en circulaire economie, de ambitieuze netto nul klimaatdoelstellingen en een focus op innovatie en onderzoek.
5,7 miljoen euro
Deze oproep is gericht op de financiering van regionale vlaggenschipprojecten ter ondersteuning van de duurzame blauwe economie in de zeebekkens van de EU voor slimme specialisatie, evenals regeneratieve oceaanlandbouw en algeninnovatie.
Deze oproep heeft betrekking op twee thema's die de ontwikkeling van een duurzame blauwe economie in de EU moeten ondersteunen:
Maritieme regionale samenwerking ter bevordering van slimme specialisatie en innovatie in de duurzame blauwe economie (Onderwerp 1)
Dit thema heeft tot doel het thematische platform slimme specialisatie (S3) voor een duurzame blauwe economie te ondersteunen en te animeren. De projecten zullen activiteiten uitvoeren om strategische interregionale partnerschappen op te zetten en te versterken die zeer innovatieve oplossingen ontwikkelen en uitvoeren voor prioriteiten in de duurzame blauwe economie van de EU.
De doelsectoren van de blauwe economie zijn: visserij, aquacultuur, hernieuwbare mariene energie, blauwe biotechnologie, kust- en maritiem toerisme.
Geografisch bereik van de activiteiten: Zwarte Zee, Atlantische Oceaan en westelijke Middellandse Zee en de mariene gebieden van de ultraperifere regio's van de EU.
Demonstreren van de haalbaarheid en milieuvoordelen van regeneratieve oceaankweek en stimuleren van algeninnovatie (Onderwerp 2)
Dit thema is bedoeld om de haalbaarheid en levensvatbaarheid aan te tonen van het opzetten en exploiteren van oceaanboerderijen in verschillende mariene regio's van de EU. De projecten moeten de milieuvoordelen van regeneratieve kweek van lokale zeewiersoorten of zeewier in combinatie met schelpdieren meten en kwantificeren en algeninnovatie stimuleren door de ontwikkeling ervan te ondersteunen en nieuwe producten en diensten op basis van algen op de markt te brengen.
Geografisch bereik van de activiteiten: Zwarte Zee, Oostzee, Noordzee, Atlantische Oceaan en Middellandse Zee en de mariene gebieden van de ultraperifere regio's van de EU.
Alle informatie over deze oproep vind je op het Funding and Tenders portal:
CINEA organiseert een online Info Day over deze oproep op 15 October van 14:30 tot 16:45. Hier vind je alle info.
Naam Organisatie |
|
Beschrijving |
Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij is een van de vijf structuur- en investeringsfondsen om de economische, sociale en territoriale samenwerking in de Europese Unie te versterken.
Het Belgisch programma EFMZVA voor de periode 2021 – 2027 werd op 19 december 2022 officieel goedgekeurd door de Europese Commissie.
Het Belgisch programma EFMZVA zet in op drie Europese prioriteiten, waarmee het een bijdrage zal leveren aan het bereiken van de doelstellingen van het Europees gemeenschappelijk visserij beleid (GVB) en de Europese Green Deal, rekening houdend met de specifieke regionale moeilijkheden en behoeften. Volgende Europese prioriteiten werden opgenomen in het Belgisch programma:
Europese prioriteit 1: bevorderen van een duurzame visserij en het herstel en de instandhouding van aquatische biologische rijkdommen.
Europese prioriteit 2: bevorderen van duurzame aquacultuuractiviteiten en van verwerking en afzet.
Europese prioriteit 3: het versterken van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen in de Vlaamse kustzone: deze vernieuwing ten opzichte van de vorige programmeringsperiode 2014 – 2020 voorziet in de mogelijkheid voor de kust-gebonden gemeenschappen om een lokale actiegroep op te richten die een eigen strategie kan ontwikkelen en beheren om de lokale uitdagingen en opportuniteiten bottom-up aan te pakken.
Het Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds (EFMZVA) heeft als doel het duurzame gebruik en beheer van mariene hulpbronnen te faciliteren, de ontwikkeling van een veerkrachtige blauwe economie te bevorderen en internationale samenwerking te stimuleren met het oog op gezonde, veilige en duurzaam beheerde oceanen.
Met de ondersteuning van acties onder bovenstaande prioriteiten wenst het Belgisch programma de toekomst van de Vlaamse visserijsector op lange termijn te bestendigen en tegelijk haar milieu-impact te minimaliseren, de Vlaamse aquacultuur op een duurzame wijze te laten groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie te versterken. Bovendien werden er voorzieningen getroffen om bij onverwachte omstandigheden de nodige crisismaatregelen ter ondersteuning van de sector vlot te kunnen uitrollen. Daarnaast komen veerkracht, verduurzaming en digitalisatie als kernpunten binnen het programma aan bod. Zodanig wenst Vlaanderen de stabiele voorziening van duurzame en kwalitatieve lokale visproducten te waarborgen, de lokale visserijketen te versterken en tegelijk haar steentje bij te dragen aan verschillende Europese en Vlaamse strategische doelstellingen.
Projecttype: Innovatie, onderzoek, investeringen, netwerkvorming/kennisdeling
Europese partners nodig? Nee
Toepasselijke (EU) wetgeving: Verordening (EU) 2021/1139 inzake de oprichting van het Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds
Cofinanciering: 70%
Website fonds: European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF)
Aanvraagprocedure: Alle aanvragen onder het EFMZVA moeten verplicht worden ingediend via het E-loket Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Lees hier hoe dat moet.
Brochure: De steunmogelijkheden die Vlaanderen mogelijk maakt binnen het Belgisch programma EFMZVA 2021 – 2027 werden samengevat in deze brochure.