EFRO Vlaanderen - Bevorderen van energie-efficiëntie

Deadline

04 april 2025

Inleiding

Deze oproep situeert zich binnen het thema 'Duurzaam Vlaanderen' en richt zich op projecten die de energie-efficiëntie van lokale infrastructuur verbeteren. De focus ligt op openbare en non-profit investeringsprojecten met een lokaal en publiek karakter die bijdragen aan het realiseren van een koolstofneutraal patrimonium. Vermits de oproep zich richt op publieke infrastructuur genieten gebouwen met een grote publieksfunctie de voorkeur.

Budget

Voor deze oproep werd een enveloppe van 7 miljoen euro voorzien. De EFRO-steun per project kan maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten bedragen, met een maximale steun van 500.000 euro per project. 

Doelstellingen

Lokale besturen en andere lokale organisaties hebben een uitgebreid gebouwenpatrimonium zoals dienstencentra, buurthuizen, gemeenschapszalen, parochiezalen, culturele centra, sporthallen of zwembaden. Vele van deze gebouwen zijn echter verouderd en kenmerken zich door een hoog energieverbruik. Het verbeteren van de energieprestatie van deze gebouwen om tot een koolstofneutraal patrimonium te komen is zowel financieel als technisch een grote uitdaging.  

Begunstigden

Zowel lokale besturen zoals gemeenten, intercommunales en provincies, als lokale verenigingen met rechtspersoonlijkheid kunnen een aanvraag indienen. Kerkfabrieken kunnen ook optreden als promotor, mits het gebouw een breder gebruik kent dan de liturgische functie. Bij de rangschikking van de steunwaardige projecten zal voorrang gegeven worden aan lokale projecten t.o.v. projecten die werden ingediend door provinciale overheden.

Info & contact

Alle informatie over deze oproep vind je op de website van VLAIO.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen - EFRO Vlaanderen

Inleiding

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een van de vijf structuur- en investeringsfondsen om de economische, sociale en territoriale samenwerking in de Europese Unie te versterken.

Vlaanderen neemt via twee kanalen deel aan het EFRO:

  • via het beheer van een Vlaams EFRO-programma ‘Investeren in Groei en Werkgelegenheid’, kortweg EFRO Vlaanderen

  • via medebeheer en participatie in negen internationale EFRO-programma’s voor ‘Europese Territoriale Samenwerking’ (Interreg)

Over de structuur- en investeringsfondsen is een akkoord bereikt op Europees niveau. Aangezien deze fondsen in gedeeld beheer zijn, krijgt Vlaanderen ruimte om het programma zelf in te vullen.

Doelstellingen

Het  Vlaamse EFRO-programma 2021 – 2027 beoogt het versterken van de duurzame groei en concurrentiekracht van Vlaanderen, terwijl het tegelijkertijd de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie versnelt. Zo draagt het bij aan een sterke reductie van de Vlaamse CO2-emissies, én de realisatie van de Europese Green Deal. Lees meer over het programma op de website van VLAIO.

Goed om weten

  • Projecttype: focus op investering, beperkt werking: activiteiten voor toegepast onderzoek en innovatie; investeringen in toegang tot diensten; apparatuur, software en immateriële activa, netwerken, samenwerking, uitwisseling van ervaringen en activiteiten waarbij innovatieclusters betrokken zijn, onder meer tussen bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheidsinstanties; informatie, communicatie en studies.

  • Europese partners nodig? Nee

  • Toepasselijke (EU) wetgeving: Verordening 2021/1058 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds

Budget

  • Budget: 267 MEUR Europese middelen

  • Cofinanciering: max. 40% (meer ontwikkelde regio), max. 60% (transitieregio Limburg)

Thema's

  • Ondernemingsbeleid
  • Energie en klimaat
  • Hernieuwbare energie
  • Milieu
  • Circulaire economie
  • Cohesiebeleid
  • Regionaal beleid en vervoer
  • Economisch beleid

Info & contact

EFRO beheersautoriteit en centraal programmasecretariaat

Agentschap Innoveren & Ondernemen
Entiteit EFRO
Ellipsgebouw
Koning Albert II-laan 35, bus 12
1030 Brussel
economie.europa@vlaanderen.be

T 02 553 38 63

Beleidsdoelstelling 1: ‘Slim Vlaanderen’:

erik.degendt@vlaio.be (T 02 553 37 22), jens.meulemans@vlaio.be (T 0477 82 05 45), frederik.maertens@vlaio.be (T 02 553 38 37)

Beleidsdoelstelling 2: ‘Duurzaam Vlaanderen’:

stefaan.pennewaert@vlaio.be (T 02 553 37 25), philippe.rousseau@vlaio.be (T 02 553 37 07)

  • Provinciale en stedelijke contactpunten

Antwerpen

Anneke Van den aker

Anneke.vandenaker@provincieantwerpen.be

03 240 66 03

Oost-Vlaanderen

Hannah Decavel

hannah.decavel@oost-vlaanderen.be

09 267 86 37

Vlaams-Brabant

Nico Janssen

 nico.janssen@vlaamsbrabant.be

016 26 74 12

Limburg

Frank Sioen

frank.sioen@limburg.be

011 23 74 32

West-Vlaanderen

Doortje Van Hove

doortje.vanhove@west-vlaanderen.be

 050 40 32 93

Stedelijk contactpunt EFRO - Antwerpen

Wim Blommaart

wim.blommaart@stad.antwerpen.be

03 338 61 28

Stedelijk contactpunt EFRO - Gent

Heidi Tency

heidi.tency@stad.gent.

 0485 31 65 11

Naar Programma pagina